Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι ένα νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε με νόμο του κράτους το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές το Σεπτέμβρη του 2007. Έδρα του Πανεπιστημίου είναι η Λεμεσός όπου λειτουργούν και οι έξι Σχολές του.

Το ΤΕΠΑΚ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πρωτοποριακό Πανεπιστήμιο ικανό να προσφέρει εκπαίδευση και έρευνα υψηλού επιπέδου σε κλάδους αιχμής που σήμερα έχουν μεγάλη οικονομική, τεχνική και επιστημονική απόδοση. Με τον προσανατολισμό του στην εφαρμοσμένη έρευνα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικός αρωγός της πολιτείας και της κοινωνίας μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που την απασχολούν σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της γνώσης που υπηρετούνται σε αυτό.

Ο σχεδιασμός όλων των Τμημάτων κατευθύνεται από τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Υψηλή επιστημονική, τεχνική και επαγγελματική επάρκεια στην εκπαίδευση των φοιτητών του.
  • Υψηλής ποιότητας έρευνα που θα είναι ικανή να υπερβαίνει γόνιμα τα παραδοσιακά σύνορα ανάμεσα στη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, προκειμένου να προσφέρει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και να επιτρέπει στην Κύπρο να παραμένει σημαντικός εταίρος στον σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κυρίως, καταμερισμό των πόρων που διατίθενται για την έρευνα.
  • Διεπιστημονικός προσανατολισμός τόσο στη συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών όσο και στη στελέχωση των Τμημάτων, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να εισέλθει εξαρχής και να παραμείνει στην πρωτοπορία των επιστημονικών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών εξελίξεων στον τόπο και διεθνώς.
  • Συνεργασία με την τοπική βιομηχανία και οικονομία ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και με στόχο να συμβάλει στην τεχνολογική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα του τόπου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ίδρυσε το πρώτο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας, και Επιστήμης Τροφίμων στην Κύπρο. Το Τμήμα προσφέρει πανεπιστημιακό πτυχίο γεωπονικών επιστημών με δυνατότητα εξειδίκευσης σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και γ) Ζωοτεχνίας και Γαλακτοκομίας.

Το πρόγραμμα σπουδών και των τριών κατευθύνσεων δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε επιστήμες και τεχνολογίες αιχμής, όπως η Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία και οι πολλαπλές εφαρμογές τους στα φυτά, τα ζώα, τους μικροοργανισμούς και τα τρόφιμα. Στον τομέα της Βιοτεχνολογίας λειτουργεί από το 2011και το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος.

Όραμα του Τμήματος είναι να εξελιχθεί και να εδραιωθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών, της Βιοτεχνολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, οι τομείς αυτοί εντάσσονται σε μια νέα και ενιαία έννοια σύγχρονης επιστημονικής και οικονομικής δραστηριότητας, που είναι γνωστή ως “βιο-οικονομία βασισμένη στη γνώση”. Ενόψει της πρόσφατης ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε., το Τμήμα έχει ως πρωταρχικό στόχο την καλλιέργεια, ανάπτυξη και προώθηση του τομέα της βιοοικονομίας στην Κύπρο, με την παραγωγή (μέσω της έρευνας) και διάδοση (μέσω της εκπαίδευσης) της απαραίτητης επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας. Άλλοι επιμέρους στόχοι του Τμήματος είναι:

  • Να προσελκύσει ακαδημαϊκό προσωπικό της υψηλότερης δυνατής στάθμης.
  • Να προσφέρει στους φοιτητές του την πιο σύγχρονη επιστημονική κατάρτιση και να διεξάγει καινοτόμο εφαρμοσμένη έρευνα υψηλής στάθμης στον ευρύτερο τομέα της βιο-οικονομίας.
  • Να δημιουργήσει στενούς δεσμούς συνεργασίας με την τοπική βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
  • Να προωθήσει την ορθολογική και αειφόρο αγροτική ανάπτυξη σε σχέση με τους φυσικούς και βιολογικούς πόρους, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.
  • Να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και την εκπαιδευτική κινητικότητα, κυρίως στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Εργαστήριο Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας

Το Εργαστήριο Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας ιδρύθηκε το 2010 από τον Δρα Δημήτρη Τσάλτα, Αναπληρωτή Καθηγητή και έχει ως σλόγκαν του «Βάζοντας τα μικρόβια να παράγουν». Βασικές επιδιώξεις και στόχοι της ερευνητικής ομάδας είναι η αξιοποίηση υπάρχουσας και νεοαποκτηθείσας τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της Αγροτικής Παραγωγής με τη χρήση καινοτόμων μικροβιολογικών πρακτικών καθώς και τη διάχυση των γνώσεων απευθείας στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Η μελέτη των αγροβιομηχανικών ζυμώσεων και της οικολογίας τους είναι ο κυριότερος ερευνητικός στόχος της ομάδας επιδιώκοντας την πλήρη διερεύνηση και στη συνέχεια αξιοποίησης της. Συγκεκριμένα η κομποστοποίηση απασχολεί έντονα την ομάδα τα τελευταία επτά χρόνια τόσο για την βελτιστοποίηση της (χρονικά και ποιοτικά) όσο και για την βελτιστοποίηση του εδάφους και της απόκρισης των φυτών σε βιοτικά και αβιοτικά στρες διαμέσου του ρόλου των μικροοργανισμών του κόμποστ. Ταυτόχρονα η ομάδας ενδιαφέρεται για την μικροβιακή ασφάλεια των υλικών κομποστοποίησης.