Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κύπρου με πληθυσμό 235.330 κατοίκους (2011). Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη γεωγραφικά και ο μεγαλύτερος Δήμος του νησιού με 101.000 κατοίκους. Η έκταση γης που περιλαμβάνεται στα όρια του Δήμου Λεμεσού ανέρχεται στα 34,87 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Λεμεσός έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην περιοχή. Εδώ βρίσκεται επίσης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι γνωστή για την παράδοση της σε θέματα πολιτισμού και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών κυρίως κατά την παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο. Η Λεμεσός είναι κέντρο πολυάριθμων υπεράκτιων εταιρειών. Φιλοξενεί επίσης, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και έχει ισχυρούς ιστορικά δεσμούς με τις γειτονικές χώρες όπως το Λίβανο και το Ισραήλ.
Η πόλη αποτελεί επίσης τη βάση για πολλές από τις οινοβιομηχανίες του νησιού, εξυπηρετώντας τις αμπελουργικές περιοχές στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους (από τις οποίες η πιο γνωστή είναι η Κουμανταρία). Τα κρασιά και κονιάκ που παράγονται από τα σταφύλια που καλλιεργούνται στην ύπαιθρο είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Μεγάλες ποσότητες εξάγονται στην Ευρώπη.
Από όλες τις πόλεις του νησιού, η Λεμεσός είναι πέρα κάθε αμφιβολίας η πιο κοσμοπολίτικη. Ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε από τη βίαιη διαίρεση της Κύπρου το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η Λεμεσός φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το κατεχόμενο τμήμα του νησιού αλλά και την μεγαλύτερη ρωσική κοινότητα και σημαντικό αριθμό ξένων, Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών .
Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την παράδοση της σε θέματα πολιτισμού. Προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρευρεθούν σε ποικίλες δραστηριότητες και να επισκεφθούν πολλά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, τις Αρχαίες, Φράγκικες, Βυζαντινές και άλλες σύγχρονες ιστορικές επιδράσεις.
Τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός μπαίνει σε μια νέα εποχή, κάνοντας σημαντικά βήματα προς το μέλλον με μια σειρά από αναπτυξιακά έργα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η Ακτή Ολυμπίων, το Πάρκο Γαρύλη, η αναπαλαίωση της Α’ Δημοτικής Αγοράς, το Κέντρο της Πόλης, το Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο, η ανάπλαση της Πλατείας Ειρήνης, το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο, το Αθλητικό Πολυκέντρο στην Αγία Φύλα και το Ακταίο.
Η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για πάνω από 15 χρόνια και το συνεχές ενδιαφέρον των πολιτών για τις πολιτικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα οδήγησε στη δημιουργία του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου το οποίο λειτουργεί επίσημα από τότε ως το Tμήμα του Δήμου το οποίο συντονίζει τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δίκτυα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος.
Ο Δήμος Λεμεσού ως ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος της Κύπρου έχει στις προτεραιότητες του τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων του, με βάση τις τρεις αρχές: Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση (Reduce – Reuse – Recycle).
Μείωση στην παραγωγή απορριμμάτων. Επαναχρησιμοποίηση ή παράδοση για επαναχρησιμοποίηση κάποιων ειδών απορριμμάτων όπως ρούχα, παπούτσια και έπιπλα. Ανακύκλωση – PMD, Χαρτί, Γυαλί. Μπαταρίες, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λεμεσού κάθε χρόνο σε συνεργασία με την εταιρεία Green Dot Κύπρου (το πρώτο αδειοδοτημένο συλλογικό σύστημα διαχείρισης συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών στην Κύπρο) διοργανώνει εβδομάδα ανακύκλωσης που με την εφαρμογή διάφορων δράσεων όπως η ενημέρωση των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους αλλά και για τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων (μείωση, κομποστοποίηση στο σπίτι, ανακύκλωση – διαλογή στη πηγή) και τη διενέργεια διαλέξεων σε όλα τα σχολεία, με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης έχουν σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης